amandelsteentjes symptomen

Een belangrijk symptoom van amandelstenen is een slechte adem, en natuurlijk de witte of gele bolletjes die van achter in de keel in de mond terecht komen. Heb je het vermoeden dat je last hebt van amandelstenen, bijvoorbeeld doordat je steeds het gevoel hebt dat er een stukje achter in de keel zit of omdat je witte korreltjes op je tong hebt? Hieronder hebben we de 5 belangrijkste symptomen van amandelstenen op een rijtje gezet.

 

5 symptomen van amandelstenen

  • Bijzonder slechte adem (halitosis)

Amandelstenen zorgen voor een slechte adem. De gele of witte brokjes die uit je keel komen kunnen zelfs erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven: wat als iemand je slechte adem ruikt? Deze slechte adem wordt veroorzaakt doordat de witte of gele bolletjes of korreltjes rijk zijn aan zwavelverbindingen of gassen (methylmercaptaan of waterstofsulfide), die ervoor zorgen dat de amandelsteentjes zo stinken. Deze gassen worden geproduceerd door anaerobe bacteriën die in de amandelgroeven -crypten zitten en die zich tegoed doen aan alle voedings- en afvalstoffen die de keel passeren. Deze bacteriën kunnen daar gedijen omdat de vocht- en zuurstofbalans in de mond verstoord is.

Veel mensen die last hebben van een slechte adem gaan naar de tandarts, mondhygiënist of zelfs naar het ziekenhuis. Dit echter helemaal niet nodig. De anaerobe bacteriën die de amandelstenen en stank veroorzaken kunnen eenvoudig zelf bestreden worden met producten die de vocht- en zuurstofbalans in rondom de amandelen herstellen -> link en middelen die de deze bacteriën bestrijden, zoals producten gebaseerd op de Orabrush formule -> link. Na het zelf verwijderen van de amandelstenen, kun je ook zelf voorkomen dat amandelsteentjes terugkeren.

 

  • Aanhoudende keel- en oorpijn of keelontsteking

Doordat de amandelen geïrriteerd raken door de witte bolletjes, zwellen zij een beetje op. Dit kan leiden tot een ontsteking van de amandelen of de keel. Ook kunnen de oren pijn doen doordat deze in verbinding staan met de keel via de buis van Eustachius. De buis van Eustachius zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de neusholte afgevoerd worden, denk aan slijm of roetdeeltjes. De buis van Eustachius kan doordat deze in contact staat met de keel en de oren, ervoor zorgen dat beide ontstoken raken als zich bacteriën ophopen. Door de aanhoudende irritatie van de keel, oren en amandelen komen er nog meer afvalstoffen in de keel terecht. Hiermee voeden de anaerobe bacteriën die de amandelstenen veroorzaken zich. Zo ontstaan niet alleen méér stinkende witte of gele korrelige amandelstenen, maar raken ook de amandelen verder geïrriteerd. Ontstekingen liggen op de loer: zaak dus om snel in te grijpen.

De mondwaters en andere mondhygiëne producten die te koop zijn bij de drogist beloven de mondhygiëne te verbeteren. Maar in het geval van amandelstenen is dat niet het geval en verergeren zijn de problemen. Dit komt doordat deze producten vaak alcohol of menthol bevatten, waardoor de keel verder uitdroogt en anaerobe bacteriën vrij baan krijgen. Zorg er daarom voor dat je producten gebruikt die de vocht- en zuurstofbalans herstellen, zoals Oxyfresh mondwater en de producten van Orabrush-> link. Je kunt zo de tonsil stones zelf verwijderen!

 

  • Moeite met slikken

De ophoping van afvalstoffen op en rondom de amandelen in de vorm van gele of witte bolletjes of stukjes kan ervoor zorgen dat de amandelen geïrriteerd raken. Daardoor heb je voortdurend het gevoel hebt dat er een stukje of brokje achter in de keel zit. Dit gaat gepaard met moeilijkheden met slikken en slikken kan ook pijnlijk zijn. Het is vaak niet duidelijk wat de oorzaak daarvan is. Medici denken hierbij niet snel aan amandelstenen omdat deze lastig zichtbaar zijn via bijvoorbeeld een scopie (=camera in de keelholte inbrengen). Verder beeldvormend onderzoek zal dan vaak ingezet worden, zoals een MRI-scan. Dit kan een flinke aanslag op je tijd en portemonnee zijn terwijl de oplossing vaak heel simpel is -> link naar middelen. Zorg er dus voor dat je goed onderzoekt wat de oorzaak is van de problemen die je ervaart met slikken: de kans is groot dat het veroorzaakt wordt door amandelstenen.

 

  • Slechte smaak in mond / misselijkheid

Amandelstenen geven niet alleen een slechte adem, maar veroorzaken vaak ook een slechte smaak in de mond. Deze smaak kan door de samenstelling van de amandelstenen ijzerachtig zijn. Ook kan het voor komen dat misselijkheid optreedt doordat de restjes rond de amandelen in de maag terecht komen, die daar geïrriteerd op reageert. Dit kan erg vervelend zijn en je zult misschien denken dat de oorzaak in de maag ligt. Onderzoek daarom goed je tong. Zitten er witte brokjes op of zijn witte brokjes of brokken in de keel zichtbaar? Je hebt dan waarschijnlijk last van amandelsteentjes. Zelf verwijderen van amandelstenen is gelukkig heel gemakkelijk.

 

  • Sinusitis: volle of verstopte neus

Een neusverkoudheid kan een belangrijke oorzaak zijn van amandelstenen. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Zodra je dit virus opgelopen hebt, gaat je lichaam aan de slag om de ongewenste indringers te bestrijden. Hierdoor gaat je neusslijmvlies veel slijm produceren, die deels afgevoerd wordt via je keel. Een bron van bacteriën dus, die zich kunnen ophopen rondom of op de amandelen. Het gevolg: witte of gele stinkende brokjes in de keel.

Gelukkig hoeft een neusverkoudheid niet te leiden tot amandelsteentjes. Dankzij de effectieve nasal drops van California Breath -> link worden de anaerobe bacteriën in het neusslijm onschadelijk gemaakt waardoor zij zich niet kunnen nestelen op of rondom de keelamandelen.

 

Ik heb amandelstenen, wat nu?

Als je de bovenstaande symptomen herkent en witte of gele stinkende brokjes in je keel of op je tong hebt, heb je waarschijnlijk amandelstenen. Erg vervelend, en als je niet de juiste maatregelen neemt kan het een hardnekkig probleem worden. Je amandelsteentjes of amandelstenen zelf verwijderen. Lees daarom snel over 5 meest populaire en de 10 beste middelen om amandelstenen te bestrijden. En, als je ze eenmaal verwijderd hebt, is het goed om ook er voor te zorgen dat amandelstenen kunt voorkomen in de toekomst.