Amandelstenen voorkomen

Amandelstenen voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om amandelstenen te voorkomen. De meeste lijken voor de hand liggend, maar het is goed om toch eens onderstaand overzicht te lezen zodat je zeker weet dat je van alle mogelijkheden op de hoogte bent.

Poets na iedere maaltijd je tanden – Het lijkt een open deur, maar uit onderzoek is gebleken dat ⅓ van de Nederlanders minder dan twee keer per dag zijn of haar tanden poetst. Als je wilt voorkomen dat je amandelstenen krijgt of dat deze terug komen, is het zelfs van belang dat je na iedere maaltijd je tanden poetst. Op die manier zorg je er voor dat er zo min mogelijk etensresten achterblijven in je mond, op je tong en in je keel.

Flos – Flossen kan een vervelend karweitje zijn en als je niet voorzichtig bent kan het ook nog eens pijnlijk zijn voor je tandvlees. Met de juiste techniek is flossen echter een zegen voor je gebit: je zorgt er voor dat er zo min mogelijk etensresten tussen je tanden achter blijven. Gebruik de Comfort Clean floss picks als je een zo aangenaam mogelijke flos-ervaring wilt hebben.

Gebruik een tongreiniger – De tong is een vaak verwaarloosde bewoner van je mond als het gaat om verzorging. Voor de preventie van amandelsteentjes of het zelf verwijderen van tonsil stones is het echter heel belangrijk dat je ook je tong voldoende aandacht geeft, het liefst door middel van een tongreiniger in combinatie met een enzymatische tonguegel, bijvoorbeeld die van Orabrush.

Gebruik een goede mondwater – Voor de preventie van amandelstenen is het heel belangrijk dat de vocht- en zuurstofbalans in de mond in evenwicht is. Het is daarom raadzaam om een mondwater te gebruiken waar geen alcohol, saccharine of chloorhexidine zit omdat deze bestanddelen je mond uitdrogen. Een mondwater die gebaseerd is op een activerende zuurstofrijke formule verdient daarom de voorkeur.

Laat in uiterste gevallen je keelamandelen verwijderen – Als je alles geprobeerd hebt -> link naar top 10 middelen qua behandeling en voorkomen van amandelsteentjes, ze niet zelf kunt verwijderen en met de zeldzame situatie te maken dat je toch last blijft houden van de witte stinkende korreltjes, dan kan het nodig zijn om de keelamandelen te laten verwijderen. Zorg er voor dat je je uitgebreid laat informeren door kundige artsen voordat je tot deze ingreep over gaat. Als je last van amandelstenen hebt en er geen sprake is van bijkomende aandoeningen zoals een keelontsteking, is deze ingreep niet medisch noodzakelijk. Een goede arts zal dit ook altijd vermelden.

Amandelstenen zelf verwijderen door je keelamandelen te laten verwijderen, heeft een aantal nadelen, zoals het risico op een verzwakte afweer. Ook kan je erg veel last hebben ná de operatie, waarbij geldt dat hoe ouder de patiënt is, hoe vervelender de periode na de operatie en het herstel zullen zijn.