De oorzaak van amandelstenen

De amandelen hebben een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Ze maken deel uit van het immuunsysteem en zorgen ervoor dat het lichaam beschermd wordt tegen potentiële ziekteverwekkers van buitenaf. Amandelen zitten niet alleen achter in de keel, maar ook in de neus en bij de tong. De mond en neus zijn belangrijke lichaamsholtes maar door het contact met de omgeving maken zij het lichaam ook kwetsbaar. Het zijn zogezegd de poortwachters van de rest van het lichaam. Het is daarom ook geen goed idee om amandelen te laten verwijderen als je last hebt van amandelstenen. Je lost het probleem er niet mee op en je loopt het risico op een verminderde weerstand. De witte stukjes die je in je mond hebt kunnen op andere, veel minder ingrijpende manier voorkomen of genezen worden.

Mond- en keelholte en amandelstenen
Door het contact met de buitenwereld, en de functie die de mond en de keelholte hebben als onderdeel van het spijsverteringskanaal, passeren dagelijks allerlei genode maar ook ongenode gasten de amandelen. Denk aan zuurstof en voedingsmiddelen maar ook aan bacteriën en virussen, bijvoorbeeld via slijm uit de neus. De amandelen hebben kleine groeven en er bestaan rondom de amandelen crypten. Daardoor kan het gebeuren dat zich daar kleine, witte of gele korreltjes of brokjes vormen die ook nog eens stinken. Dit gebeurt vaak als de vochtigheid van de keelholte ontregeld is, waardoor anaerobe bacteriën die via de mond en neus binnen komen goed kunnen gedijen. Voor deze bacteriën zijn de stoffen die dagelijks langs de amandelgroeven komen een waar feestmaal. Hoewel deze bacteriën niet schadelijk zijn, produceren ze wel de stinkende witte brokjes in de keel of gele korreltjes in de mond waarvan je flink last kunt hebben.

Hinderlijke witte brokjes in de keel
Amandelstenen kunnen meestal geen kwaad. Maar de witte of gele brokjes geven een slechte adem en kunnen daardoor erg hinderlijk zijn. Ze kunnen ook los raken waardoor het voelt alsof er een stukje achter in de keel zit. Je zult niet de eerste zijn die onzeker wordt van amandelsteentjes, en dat is ook heel begrijpelijk. Als je weet wat de oorzaken van amandelstenen zijn, zul je gerichter actie kunnen ondernemen om amandelstenen zelf te verwijderen of te voorkomen.

6 factoren die bijdragen aan amandelstenen

1.Diepe amandelgroeven- en crypten – De keel is een gevoelig deel van het lichaam. Voor de amandelen die achter in de keel zitten geldt dit in het bijzonder. Iedereen die wel eens last heeft gehad van de keelamandelen weet dat dit kan voelen als een brokje achter in de keel. De amandelen hebben een unieke structuur die gekenmerkt wordt door kleine groeven. Bij 50% van de mensen zijn deze groeven dieper, waardoor de kans groter is dat etensresten en andere afvalstoffen zich ophopen. Daarnaast zitten rondom de amandelen amandelcrypten, die bij de ene persoon ook dieper zijn dan bij de andere. Een combinatie van zowel diepe amandelgroeven als diepe amandelcrypten kan leiden tot de vorming van witte of gele korreltjes voedingsresten en afvalstoffen in de keel: amandelstenen.

2. Onvoldoende mondverzorging en gebitshygiëne – Je denkt er waarschijnlijk nooit over na, maar je mond is hele dag in beweging. Je drinkt, eet en praat ermee. Het is dan ook niet gek dat hier vaak problemen ontstaan als de mond en keel niet voldoende verzorgd worden. Denk aan een droge mond, ontstoken tandvlees of gaatjes. Wat daarbij vaak vergeten wordt, is dat de keel en de amandelen ook een goede verzorging nodig hebben. Ook amandelstenen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door onvoldoende hygiënische maatregelen. Gebruik daarom regelmatig producten die gericht zijn op het verbeteren van de vochtbalans in de keel. Bijvoorbeeld producten van Orabrush in comibinatie met de GeCE mouthgel. Als je dit doet, is de kans op voorkomen van amandelstenen een stuk groter.

3.Roken, koffie en alcohol – Dat roken slecht voor je is weten we al heel lang, en ook het feit dat alcohol slechts matig gebruikt moet worden is bekend. Een lekkere kop koffie kan heel verfrissend zijn, maar heeft ook het effect dat de vochtbalans in de keel verstoord kan raken. En wist je dat roken en alcohol belangrijke oorzaken kunnen zijn van amandelstenen? Beide genotsmiddelen drogen de keel uit en daardoor is de kans groter dat amandelstenen ontstaan. Middelen die de vochtbalans herstellen -> link zijn dan ook geen overbodige luxe om amandelstenen te voorkomen.

4. Zuivel, kaas en melk – Melk is goed voor elk, is een gevleugeld gezegde. En het is waar: regelmatig zuivel tot je nemen is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar zuivelproducten bevatten ook allerlei zuren en eiwitten die maar al te graag opgegeten worden door bacteriën in de amandelgroeven- en crypten. Al snel hopen zich daardoor rondom of op je amandelen in de keel afvalstoffen op die de vorm van witte of gele korreltjes hebben en flink kunnen stinken. Ook hier geldt het advies om daarom te zorgen voor een goede mondhygiëne -> link naar preventie.

5, Suikers – Ongemerkt krijgen we heel wat suiker binnen iedere dag. Denk aan frisdrank, suiker in de koffie of een koekje. Heel veel voedingsmiddelen zoals kant-en-klare sauzen of broodjes bevatten ook suiker zonder dat je er bij stil staat. Zo passeert er ongemerkt dagelijks een flinke hoeveelheid van de zoetstof je keel. Voor de bacteriën die de witte of gele stinkende korreltjes achter in je keel vormen die we amandelsteentjes noemen een waar feestmaal. Als je last hebt van amandelsteentjes is het daarom raadzaam om deze bacteriën met simpele preventieve middelen ->link geen kans te geven.

6. Chronische keel – of amandelontsteking of de ziekte van Pfeiffer – Hoewel je veel zelf kunt doen aan de vorming van amandelstenen, is een verzwakte weerstand van het lichaam een vervelende oorzaak van amandelstenen die je niet altijd in de hand hebt. Als je keel of amandelen chronisch ontstoken zijn, is er vaak sprake van een verzwakte weerstand. De anaerobe bacteriën die amandelstenen veroorzaken, hebben daardoor meer kans om hun gang te gaan en amandelsteentjes te vormen. Ook als je de ziekte van Pfeiffer hebt, kan het zijn dat je last krijgt van amandelsteentjes omdat je lichaam verzwakt is.

Als je last hebt van een van bovenstaande aandoeningen kun je er in ieder geval voor zorgen dat amandelstenen geen kans krijgen door de juiste preventieve maatregelen te nemen, waarover je hier -> link meer kunt lezen.

Weg met de stinkende witte brokjes in mijn mond!

Nu je weet welke factoren bijdragen aan de vorming van amandelstenen, kun je gericht actie ondernemen. Bekijk daarom ook eens de informatie over preventie -> link van amandelstenen of hoe je amandelstenen zelf kunt verwijderen -> link.